• Jouw onafhankelijke hulp bij online daten
  • Alle datingsites van Nederland en België getest

De beste datingsites

Online dating is nu officieel ‘een ding’ in Nederland. Je hoeft als single niet langer op vrijdagavond naar de kroeg of een ongemakkelijk gesprek te voeren met een collega die je stiekem al een tijdje leuk vindt om een date te regelen. Het vinden en aanspreken van andere singles is nog nooit zo eenvoudig geweest.

Datingsites schieten als paddenstoelen uit de grond. Dit maakt het vinden van een goede datingsite die bij jou past een stuk moeilijk. Als we het hebben over een ‘goede datingsite’, bedoelen we datingsites met voldoende profielen, een gezonde verhouding tussen mannen en vrouwen en een website die voldoende functionaliteiten biedt om een geschikte partner te vinden. Kortom een datingsite waarbij het de moeite waard is om een profiel aan te maken en waarbij je de beste kans hebt op het vinden van een geschikte date. We hebben de 5 beste datingsites van Nederland en België voor je op een rijtje gezet.

De top 5 beste datingsites van Nederland

Relatieplanet

Relatieplanet is een van de grootste en bekendste datingsites van Nederland en België. Je vindt hier honderdduizenden vrijgezelle mannen en vrouwen, vooral tussen de 25 en 65 jaar, die op zoek zijn naar een serieuze relatie. Als je op zoek bent naar vluchtig contact of een onenightstand is Relatieplanet misschien niet helemaal de juiste datingsite voor jou. Je kunt bij Relatieplanet een gratis account aanmaken.

Bekijk onze review van Relatieplanet

Lexa

Lexa is de populairste en bekendste datingsite van Nederland. Lexa richt zich op een breed algemeen publiek en heeft daardoor de meeste gebruikers van alle datingsites. Dat komt goed uit, want er is dus altijd wel iemand online op de handige chatfunctie van Lexa. Het mooie van Lexa is dat nieuwe leden 24 uur lang een full-membership krijgen om de site uit te proberen. Naast de website heeft Lexa ook een handige app voor op je telefoon.

Bekijk onze review van Lexa

50PlusMatch

50PlusMatch is, zoals de naam al aangeeft, een datingsite die volledig is gericht op actieve vrijgezellen van 50 jaar of ouder. Als je 50+ bent is dit echt de perfecte datingsite voor jou. Er zijn tegenwoordig heel veel 50-plussers vrijgezel en op zoek naar een partner voor de rest van hun leven. Er is dus bijna altijd wel iemand online om mee te chatten. Je kunt op 50PlusMatch gratis een profiel aanmaken, bovendien zijn de betaalde lidmaatschappen ook nog eens zeer gunstig geprijsd.

Bekijk onze review van 50PlusMatch

Parship

Parship is de datingsite met de beste match-making software. Na het invullen van een vragenlijst over je persoonlijkheid, interesses en waar je naar op zoek bent, koppelt Parship binnen een paar minuten aan een aantal potentiele matches. Daarnaast is de man-vrouw verhouding goed in balans. Ongeveer 52% van de gebruikers van Parship is vrouw en ongeveer 48% is man. Bovendien kun je op Parship gratis een account aanmaken.

Bekijk onze review van Parship

Pepper

Pepper is naar eigen zeggen “niet zomaar een datingsite”. Pepper doet het inderdaad net even anders dan de meeste datingsites. Om je profiel te maken, hoef je geen standaard vragen te beantwoorden of profieltekst te schrijven. In plaats daarvan wordt je profiel opgebouwd met foto’s en video’s die wat over jou als persoon zeggen. Het is even wennen maar het is echt een heel leuke manier om een date te vinden. Maak een gratis profiel aan het probeer het zelf.

Bekijk onze review van Pepper

50liefde

50liefde is een van de grootste datingsites die gericht is op 50 plussers. 50liefde is niet alleen bedoeld voor mensen die op zoek zijn naar een liefdespartner, ook voor het vinden van een vriendschap of andere contacten kun je op de datingsite terecht. 1 op de 3 gebruikers van 50liefde vindt uiteindelijk een partner of maatje, een behoorlijk hoog slagingspercentage dus. Op 50liefde kun je een zogenaamde matchgame spelen, dit werkt erg goed en is een leuke manier om een nieuwe match te vinden.

Bekijk onze review van 50liefde

e-Matching

e-Matching is een datingsite speciaal voor hoger opgeleide vrijgezellen. De in 1998 opgerichte datingsite is een van de bekendste en meest betrouwbare van Nederland. De profielen op e-Matching worden allemaal handmatig gecontroleerd, je weet dus zeker dat je alleen maar met echte singles aan het praten bent.  Bovendien biedt e-Matching datingcoaches aan die je op weg helpen als je nog niet zo vertrouwd bent met online daten of daten in het algemeen. Ook op e-Matching kun je een gratis profiel aanmaken.

Bekijk onze review van e-Matching

EliteDating

Ben je ambitieus en zoek je ook een partner met veel ambitie? Dan is EliteDating de datingsite voor jou. Op EliteDating vind je namelijk alleen maar hoogopgeleide vrijgezellen die zelf ook hoge eisen stellen aan een eventuele partner. De match-making software van EliteDating is zeer geavanceerd, de kans is dus groot dat je na het invullen van de vragenlijst een geschikte date vindt. Maak een gratis profiel aan en probeer de match-making software zelf.

Bekijk onze review van EliteDating

Ourtime

Veel 50-plussers voelen zich niet thuis op algemene datingsites. De vaak wat jongere doelgroep heeft meestal andere verwachtingen van een date dan wanneer je de 50 gepasseerd bent. Ourtime is een van de beste datingsites voor 50-plussers en is hard op weg om de grootste datingsite voor ouderen te worden.

Bekijk onze review van Ourtime

De beste datingsites vergelijken

Vergelijkingstool

Welke datingsite past bij mij?

Het is een feit dat datingsites het vinden van een partner aanzienlijk makkelijker hebben gemaakt. Om een geschikte match te vinden, is het echter wel zaak om een profiel aan te maken op de datingsite die het beste bij jou past. Ben je bijvoorbeeld 50 jaar of ouder? Dan heb je waarschijnlijk de grootste kans op het vinden van een partner op een van de datingsites die speciaal gericht is op 50-plussers. Ben je HBO- of WO-opgeleid? Dan kun je het best terecht op Parship. Weet je niet precies wat je zoekt of heb je juist een brede interesse? Dan kun je het best een datingsite uitmaken die op een algemeen publiek gericht is, bijvoorbeeld Relatieplanet of Lexa.

Waarop hebben wij de datingsites getest?

Online dating en datingsites zijn zo effectief omdat ze je een compleet beeld geven van iemands uiterlijk, persoonlijkheid en interesses zonder die persoon te hoeven leren kennen. In feite is een datingsite niets meer dan een platform waarop mensen op zoek zijn naar een geschikte partner. Toch zijn er wel degelijk grote verschillen tussen de verschillende datingsites. Om de beste datingsites te vinden, hebben we de datingsites op de volgende punten getest.

Het profiel op een datingsite

Het allerbelangrijkste van een datingsite zijn natuurlijk de profielen. Je profiel op een datingsite is jouw visitekaartje naar de andere vrijgezellen. Het is dus belangrijk dat je genoeg mogelijkheden hebt om jezelf zo goed mogelijk voor de dag te laten komen. Kun je bijvoorbeeld voldoende over jezelf vertellen of kun je slechts een aantal standaard vragen beantwoorden?

Daarnaast is het belangrijk dat er geen nepprofielen op de datingsite staan en dat de verhouding tussen mannen en vrouwen goed is.

Match-making software

Bij het zoeken naar de beste online datingsite, hebben we ook naar de match-making technologie van de websites gekeken. De meeste datingsites gebruiken een persoonlijkheidstest om suggesties te doen voor potentiele matches. Sommigen gaan een stap verder en hebben een speciaal algoritme ontwikkeld dat je koppelt aan iemand op basis van zeer uitgebreide vragenlijsten over je persoonlijkheid, interesses en voorkeuren.

Verschillende lidmaatschappen bij datingsites

De meeste datingsites bieden gratis lidmaatschappen aan. Hiermee heb je echter vaak beperkte functionaliteiten tot je beschikking. Toch is dit een goede manier om erachter te komen of dit wel de beste datingsite voor jou is. Heb je de perfecte datingsite gevonden en wil je gebruik maken van alle functionaliteiten? Dan is het tijd om een betaald lidmaatschap te nemen.

De prijs van een lidmaatschap varieert per datingsite en is vaak ook afhankelijk van de duur van het lidmaatschap. Voor hoe langer je het lidmaatschap afsluit, hoe lager het maandbedrag is. Bij de meeste datingsites kost een lidmaatschap voor 1 maand ergens tussen de € 20,- en € 45,-. Als je kiest voor een langer lidmaatschap, bijvoorbeeld voor 6 maanden, daalt het maandbedrag naar ergens tussen de € 7,50 en € 15,-.

Extra’s

Sommige datingsites proberen van online daten een leuke ervaring te maken. Ze willen met extra’s als online spelletjes en meetups, interactie aanmoedigen. Hierdoor kun je een andere kant van een potentiele partner leren kennen. Daarnaast hebben sommige dating websites  een mobiele website of app of betaalde premiums om met meer mensen in contact te komen.

Online datingsites: de voordelen

Het is tegenwoordig haast onmogelijk om een vrijgezel te vinden die nog nooit online dating heeft geprobeerd, dat geldt voor bijna alle leeftijden. Waarom zijn er wereldwijd miljoenen mensen met een profiel op een datingsite? Wij noemen de voordelen voor je op.

Je hebt zelf de regie in handen

Bij online dating heb je altijd zelf de controle over alles. Van de informatie en de foto’s die je op je profiel plaatst tot wie je hoe en wanneer benadert.

In plaats van een ongemakkelijke stilte van 10 seconde, kun je bij online daten alle tijd nemen om je eerste berichtje te perfectioneren. Bovendien is het schrijven van een goed berichtje een stuk eenvoudiger, je weet namelijk wat de interesses van de andere persoon zijn. Het breken van het ijs is dus een stuk makkelijker dan wanneer je zomaar op straat iemand aanspreekt.

Vissen in een grote poel

Naarmate je wat ouder wordt, ga je steeds meer in je eigen bubbel van vrienden en kennissen leven. Daarmee is de kans dat je een geschikte partner ontmoet, vrij beperkt. Als je in je lokale café op zoek gaat naar een partner, vis je in een vrij kleine vijver. De kans is bovendien groot dat je daar iedere week dezelfde mensen tegenkomt. Op datingsites heb je dat probleem niet, met een paar klikken heb je duizenden vrijgezellen tot je beschikking die ook op zoek zijn naar een partner.

Het ideale back-up plan

Je aanmelden bij een datingsite, betekent natuurlijk niet dat je daarnaast niet vrij bent om offline iemand te vinden. Het betekent gewoon dat je een extra lijntje uitgooit om de kans op het vinden van jouw perfecte partner vergroot.

Mogelijk als je weinig tijd hebt

We zijn drukker dan ooit tevoren. We werken langer, sporten vaker en we moeten ook nog eens onze sociale contacten onderhouden. Waar haal je dan nog de tijd vandaan om eropuit te gaan om nieuwe mensen te ontmoeten? En dan moet je ook nog eens het geluk hebben dat op precies dat moment de geschikte match tegen het lijf loopt. Bij online dating kun je inloggen wanneer je wilt en berichten versturen en beantwoorden op de momenten dat het jouw uitkomt.

Online datingsites zijn normaal

De dagen dat er een taboe lag op online dating zijn voorbij. Gelukkig maar, liefde is een van de belangrijkste onderdelen van het leven. We lezen boeken die over liefde gaan, kijken naar films die over liefde gaan en luisteren naar muziek die over liefde gaat. Waarom zouden we ons dan moeten schamen voor het najagen ervan?

Het werkt!

Misschien wel de belangrijkste reden om online dating een keertje te proberen is dat het werkt. Op dit moment is 1 op de 5 huwelijken die worden gesloten in Amerika, begonnen op de datingsite. Bovendien houden huwelijken die online zijn begonnen, gemiddeld langer stand dan huwelijken die offline begonnen zijn.

Alles wat je moet weten over datingsites en online daten

Je weet nu waar wij de datingsites op hebben getest en wat de voordelen van online dating zijn. Nu ben je op zoek naar de datingsite die het best bij jouw persoonlijkheid, interesses en wensen past. Waar moet je dan op letten?

Is online daten duur?

De kosten van een lidmaatschap verschillen per datingsite en zijn afhankelijk van de duur van het lidmaatschap. Een lidmaatschap is goedkoper als je deze voor een aantal maanden afsluit. Online daten hoeft dus niet duur te zijn. Als je binnen een maand jouw perfecte match vindt, kost dat ergens tussen de € 20,- en € 45,-.

Gratis daten

Als online datingsites nieuw voor je zijn, kunnen gratis datingsites een goede plek zijn om te beginnen. Misschien is online dating wel helemaal niks voor jou, je kunt er dan maar beter achter komen als je nog niks betaald hebt. Helaas zijn de mogelijkheden van de meeste gratis datingsites vrij beperkt en zul je als je echt wat wilt, een betaald lidmaatschap moeten afnemen.

Datingsites op je mobiele telefoon

Iedereen is tegenwoordig druk met van alles en veel op pad. Gelukkig heeft ook iedereen altijd een mobiele telefoon bij zich. Vrijwel alle datingsites zijn goed te gebruiken op een mobiele telefoon, sommige hebben zelfs een eigen app ontwikkeld. Zo kun je altijd en overal zoeken naar een geschikte match, berichten versturen of chatten.

Een goede datingsite vinden die bij jou past

Er zijn tegenwoordig zoveel datingsites dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Voor haast iedere doelgroep is er aparte datingsite. Je kunt er dus voor kiezen om je aan te sluiten bij een datingsite waarop mensen zitten van een specifieke leeftijdsgroep of met een gezamenlijke interesse. Bedenk je dan alleen wel dat deze vaak wat minder gebruikers hebben en je zo in een kleinere vijver vist. Bovendien hoeft een gedeelde interesse natuurlijk ook helemaal niet betekenen dat je ook op romantisch vlak een match hebt.

Over het algemeen hebben algemene datingsites veel meer gebruikers. Daardoor zijn ze vaak ook beter ontwikkelt en bieden ze meer functionaliteiten. Bedenk dus goed waar je naar op zoek bent. Weet je dat nog niet? Veel datingsites hebben de mogelijkheid om gratis een profiel aan te maken. De mogelijkheden van een gratis profiel zijn meestal erg beperkt maar het geeft je toch een goed idee van hoe de datingsite werkt en wat voor mensen er op zitten.

Datingsites met echte profielen

Helaas zijn er een aantal datingsites waarbij de kans groot is dat je wordt opgelicht door middel van nepprofielen. Er zijn datingsites met honderden of zelfs duizenden nepprofielen. Hierdoor lijkt de site enorm populair en betrouwbaar en ben je eerder geneigd een betaald lidmaatschap aan te schaffen om vervolgens nooit een echte date te vinden. Daarnaast zijn er datingsites waar je per verstuurd bericht betaald. Je krijgt dan berichten van verschillende goed uitziende vrouwen, zo proberen ze een gesprek met je uit te lokken wat al gauw tientallen euro’s kan kosten. Op Online Datingwijzer vind je uiteraard alleen datingsites met echte profielen.

Hoe maak je een aantrekkelijk profiel op een datingsite?

Mensen zijn visueel ingesteld, het eerste waar naar gekeken wordt is dus je profielfoto. Met je profielfoto presenteer je jezelf aan de wereld. Maak een foto met de juiste belichting en een interessante achtergrond. Een profielfoto moet jouw persoonlijkheid weergeven. Wees bij het invullen van de persoonlijkheidstest en vragenlijsten zo eerlijk mogelijk. Veel mensen kiezen voor de antwoorden die ze denken te moeten geven. Een datingsite kan alleen een geschikte kandidaat voor jou vinden als ze weten wie je echt bent en waar je naar op zoek bent.

Veilig online daten

Datingsites zijn voornamelijk een leuke manier om met nieuwe mensen in contact te komen en misschien zelfs om je partner te vinden. Toch heeft online daten ook een aantal nieuwe problemen geïntroduceerd, waaronder identiteitsfraude en in sommige gevallen zelfs fysiek geweld. Wees daarom altijd voorzichtig, zeker als je besluit in het echt af te spreken.

Geef niet teveel persoonlijke informatie

Wees voorzichtig met de informatie die je deelt. Vertel niet direct waar je woont, welke plaatsen je vaak bezoekt, je verjaardag en andere persoonlijke informatie. Wacht je eerste date af en leer elkaar eerst wat beter kennen. Pas als je je prettig voelt bij iemand en die persoon vertrouwt, kun je wat opener zijn.

Bel eerst

Bel eerst met je potentiele date voordat je in het echt afspreekt. Waarom? Aan de telefoon hoor je de stem van de ander. Hierdoor kun je misschien verbale signalen oppikken die kunnen wijzen op onraad die via tekstberichten verborgen blijven. Wilt iemand niet bellen? Spreek dan ook niet in het echt af, waarschijnlijk is er iets aan de hand.

Spreek in het openbaar af

Spreek voor je eerste (en misschien ook tweede) date af op een openbare plek waar ook andere mensen zijn. In een noodgeval zijn er dan altijd mensen die je kunnen helpen.

Vertel een vriend of vriendin dat je een date hebt

Laat iemand anders weten wie je date is, waar je naartoe gaat, wanneer je verwacht thuis te zijn en andere belangrijke details.