• Jouw onafhankelijke hulp bij online daten
 • Alle datingsites van Nederland en België getest

10 tips voor de perfecte profielfoto voor je datingprofiel

Je wordt aangetrokken door het uiterlijk maar het innerlijk zorgt dat je blijft. Bij online daten is dat zeker het geval, daarom is het belangrijk dat je een onuitwisbare eerste indruk achterlaat met je profielfoto.

Lekker of niet? Hoe doet je profielfoto het?

Dacht je simpelweg succes te hebben met online daten door een oude Facebookfoto te gebruiken als profielfoto? Helaas is het niet zo simpel.

Het maakt niet uit of je een man of een vrouw bent, je profielfoto moet een verpletterende indruk achterlaten. Op online datingsites kom je vaak honderden, zo niet duizenden profielen van singles tegen. Van de meeste profielen zie je niet meer dan de profielfoto, de meeste mensen kijken namelijk niet verder dan de foto als deze niet aantrekkelijk is. Het is dus belangrijk om een profielfoto te gebruiken die jou van je beste kant laat zien en mensen nieuwsgierig maakt. In dit artikel vertellen we je wat je wel, en wat je juist niet moet doen om de perfecte profielfoto te schieten zodat jouw profiel niet genegeerd wordt.

Uit onderzoek is gebleken dat mannen en vrouwen compleet verschillende criteria hanteren als ze foto’s van het andere geslacht beoordelen. Zo vinden mannen het geen probleem als vrouwen selfies plaatsen. Vrouwen beoordelen selfies van mannen vaak negatiever, zeker als er alleen maar selfies op een profiel staan. Toch zijn er ook regels die voor beide geslachten gelden als het om een goede profielfoto voor een datingsite gaat.

1. Draag de juiste kleding

Kleren maken de man. Je kledingstijl zegt veel over jou: kleed je je  sportief, elegant, modieus of alternatief? Ben je vaak casual gekleed of toch meer zakelijk?

 • Vrouwen kunnen bijna alles aantrekken wat ze willen. Of het nou een trui, jurk of jeans en T-shirt is, het maakt niet zo heel erg veel uit. Ook de kleur van de kleding doet er bij vrouwen niet toe. Een jurk en hakken zijn natuurlijk wel heel erg vrouwelijk en sexy, dat zou een goede optie zijn als je een full-body foto wilt maken.
 • Mannen hebben het toch wat moeilijker als het op kleding aankomt. Vrouwen vinden namelijk niks zo aantrekkelijk als een man in pak. Vrouwen associëren mannen in pak namelijk met succes en macht, iets waar veel vrouwen onbewust toch voor vallen. Als je voor je werk geen pakken draagt, heb je misschien wel een foto van een bruiloft of andere gelegenheid waar je een pak aan had. Als je geen pak hebt, kun je het best iets aantrekken waar je je goed in voelt. Een mooie blauwe jeans en wit overhemd zijn altijd goed. Zorg er wel voor dat je shirt schoon en gestreken is!

2. Zorg voor de juiste achtergrond

 • Voor vrouwen is de juiste setting minder belangrijk. De meeste mannen kijken naar de vrouw en niet zozeer naar wat daar omheen staat. Als je een selfie maakt, is het wel belangrijk om dat te doen voor een mooie opgeruimde achtergrond. Laat dus geen stapels vieze was op de achtergrond zien.
 • Mannen kunnen hun foto’s het best buiten maken. Vrouwen houden van actieve mannen die graag buiten zijn. Maak dus geen foto’s met de zelfontspanner in de huiskamer voor de bank.
 • Het best kun je voor een rustige neutrale achtergrond kiezen. Het gaat namelijk om jou, niet om die mooie wandklok die je van je ouders hebt gekregen. Een witte muur als achtergrond is altijd een goede keuze.

3. Let op je gezichtsuitdrukking

 • Voor zowel mannen als voor vrouwen geldt hetzelfde: LACHEN. Vrouwen die glimlachen hebben een open, vriendelijke uitstraling. Mannen die glimlachen op foto’s worden vaak charmant gevonden. Een lach straalt vreugde uit, lach dus op je foto’s want niemand wilt een chagrijn.
 • Lach op de juiste manier, laat je tanden zien, knijp je ogen licht toe en grijns niet overdreven.
 • Vrouwen vinden het heel erg belangrijk dat een man hygiënisch is, tanden zijn een goede graadmeter om te zien of iemand zichzelf goed verzorgd. Laat deze dus zien als je een mooi gebit hebt. Ook als je je tanden niet wilt laten zien, is het belangrijk om een positieve en vrolijke uitstraling te hebben.

4. Omring jezelf met de juiste mensen

 • Als vrouw kun je het beste alleen op de foto staan, zeker als het om je profielfoto gaat. Dit bespaart je een hoop vragen over knappe vriendinnen.
 • Voor mannen is het wel oké om groepsfoto’s te gebruiken. Groepsfoto’s laten zien dat je vrienden hebt en je sociaal bent. Gebruik er echter niet te veel. Je hebt immers nog steeds foto’s nodig waar je alleen op staat zodat mensen weten wie je bent.
 • Foto’s met kinderen zijn leuk maar kunnen ook verkeerd geïnterpreteerd worden. Mensen kunnen denken dat je van kinderen houdt, maar ook dat je al een kind hebt. Zeker voor jongere mensen kan dit een spelbreker zijn.
 • Foto’s met familieleden laten zien dat je een familiemens bent, deze worden vaak erg goed ontvangen.

5. Borst vooruit en buik in!

 • Het klinkt misschien een beetje vreemd en ja, je moet niet valsspelen op foto’s maar het gaat om je uitstraling. Een vrouw die wijdbeens onderuitgezakt op een foto zit is net zo onaantrekkelijk als een man die schuchter met zijn schouders ingezakt op de foto staat.
 • Vrouwen kunnen het best met hun benen gekruist staan in een actieve houding met de handen dicht bij het lichaam.
 • Mannen kunnen het best in een rechte, zelfverzekerde houding staan. Zet je voeten een beetje uit elkaar, laat je schouders niet hangen en laat je handen zien, dat is een teken van zelfvertrouwen.

6. Dierenvrienden

 • Foto’s met honden en katten worden vaak goed ontvangen. Het laat zien dat je van dieren houdt en dat je voor een ander levend wezen kunt zorgen.
 • Plaats geen foto’s met gedrogeerde tijgers, olifanten die slecht verzorgd worden of enge reptielen. Deze schrikken potentiële matches eerder af dan dat ze positief overkomen.

7. Kijk in de camera

Door direct in de camera te kijken, krijgt de kijker het gevoel dat je hem of haar aankijkt. Dat geeft een gevoel van verbondenheid. Dit werkt vooral heel erg goed als je dit combineert met een glimlach.

8. Wees jezelf

 • Voor zowel mannen als voor vrouwen geldt dat je je foto’s niet moet bewerken of filters moet gebruiken. Een kijker heeft dit vaak door en vraagt zich af hoe je er zonder bewerkingen of filter uitziet.
 • Mensen hebben het snel door als je je op een foto anders voordoet dan dat je werkelijk bent. Of het nou om iets kleins als een geforceerde glimlach gaat of poseren voor een mooie maar gehuurde auto, mensen hebben je al snel door.
 • Laat het zien als je hobby's hebt. Mensen met hobby's laten zien dat ze actief zijn, dat vinden de meeste mensen aantrekkelijk.

9. Schiet goede foto’s

 • Zorg ervoor dat je foto’s van goede kwaliteit zijn, dus scherp en niet overbelicht. Je hoeft je foto’s niet te laten schieten door een professionele fotograaf maar de kwaliteit doet er zeker toe. Vage foto’s van een lage resolutie worden vaak geassocieerd met nepprofielen, pas daar dus voor op.
 • Selfies kun je vaak het best nemen met de camera aan de achterkant van je telefoon, in veel gevallen is dat namelijk een betere camera. Zeker als de lichtomstandigheden niet optimaal zijn, schiet je daar betere foto’s mee.
 • Gebruik geen flits, een flits laat je er namelijk zelden beter uitzien.

10. Zie er goed verzorgd uit

Dit is waarschijnlijk de belangrijkste tip. Neem de tijd om je klaar te maken voordat je een foto neemt. Hoe verzorgder je bent, hoe beter en zelfverzekerder je jezelf voelt, en dat zien mensen op je foto's.

 • Benader het schieten van foto’s alsof je een avond uitgaat. Neem dus de tijd om jezelf te wassen, op te maken en je haar te doen. Bijna niemand valt op onverzorgde types.
 • Zorg ervoor dat je kleding gewassen en gestreken is.

Een laatste tip

Een goede profielfoto is slechts de eerste stap naar succes met online daten. Een goede profielfoto maakt mensen nieuwsgierig en zorgt er voor dat ze meer over je willen weten. Het is daarom belangrijk om ook genoeg aandacht te geven aan de informatie op jouw profiel.