Online dating is een geweldige manier om nieuwe mensen te leren kennen en ontmoeten, maar vergeet niet dat er ook figuren tussen zitten die het misschien minder goed met je voor hebben.
Online daten is de laatste 10 jaar enorm verandert, ook hoe ernaar wordt gekeken. In het verleden was het zeker niet cool om online te daten, sommigen dachten zelfs dat de mensen die op datingsites zitten wanhopig waren. Koppels die via online datingsites een relatie hebben gekregen logen zelfs over hoe ze elkaar hebben ontmoet.
Maar nu onze levens steeds meer met elkaar verbonden zijn en we steeds meer met elkaar delen dankzij social media en apps op onze telefoons, wordt het niet meer raar gevonden om iemand online te ontmoeten. Het wordt zelfs steeds gebruikelijker. Uit studies blijkt dat tegenwoordig 1 op de 3 huwelijken is gestart met een vorm van online dating.
Er zijn fantastische mensen te vinden op datingsites, net als jij, die nieuwe mensen willen leren kennen of die op zoek zijn naar een serieuze relatie. De meeste mensen zijn er oprecht met dit doel, maar er zijn ook mensen met minder oprechte bedoelingen.
Hoe vermijd je deze mensen en hoe kun je veilig online daten?
Ga op je gevoel af
Een eerste indruk zegt altijd enorm veel en dat geldt ook als je online iemand ontmoet. Als iemand contact met je opneemt en iets niet goed voelt aan zijn of haar profiel of de inhoud of toon van het bericht, kun je beter op je gevoel af gaan. Als het online al vreemd aanvoelt, kan het nog veel vreemder worden als je elkaar persoonlijk ontmoet.
Als je het gevoel hebt dat de persoon met wie je praat misschien niet helemaal eerlijk is, of misschien iets voor je achterhoudt, ga dan op dat gevoel af. Ook als er niks gemeens of onaangenaams achter schuilt, kun je beter stoppen. Er zitten namelijk ook veel tijdsverspillers op datingsites. Wees dus voorzichtig totdat de persoon waarmee je chat heeft bewezen echt oprecht geïnteresseerd te zijn.
Spreek alleen af als het goed voelt
Er is geen duidelijke regel over wanneer het juiste moment is om een potentiële match persoonlijk te ontmoeten. Sommige mensen vinden het niet fijn om wekenlang te chatten en spreken liever snel af, anderen hebben juist iets meer tijd nodig om een eerste gevoel bij een persoon te krijgen.
De belangrijkste regel als het gaat om het kiezen van het juiste moment om af te spreken is dat je alleen iemand moet ontmoeten als je er een goed gevoel bij hebt. Alleen jijzelf kunt bepalen of je genoeg van iemand weet die interesse in je toont om daadwerkelijk een date te gaan plannen. Niemand anders dan jijzelf kan het best inschatten of de ander oprecht is en hetzelfde van de date verwacht als jij.
Het komt regelmatig voor dat iemand, vooral mannen, aandringt om elkaar snel te ontmoeten. Mannen beweren vaak dat ze niet zo geïnteresseerd zijn om voor langere tijd berichten heen en weer te sturen, vooral de wat minder spraakzame mannen zeggen dit. Als je er een goed gevoel bij hebt, kun je dit natuurlijk zeker doen maar zorg er wel voor dat het jouw eigen keuze is!
Vraag jezelf altijd af waarom iemand zo snel wilt afspreken. Vooral op laagdrempelige gratis datingapps als Tinder, komt het vaak voor dat iemand vrij snel wilt afspreken. Als je op zoek bent naar een relatie voor de lange termijn, is dit misschien niet altijd de beste keuze. Het kan zijn dat iemand voor slechts een paar dagen in de buurt is, dat hij of zij op zoek is naar een one-night-stand of kunnen zelfs getrouwd zijn.
Bedenk dus vooraf goed wat je verwacht van online daten en een mogelijke date. Spreek alleen af als je je op je gemak voelt bij iemand, zeker weet dat je veilig bent bij die persoon en dat jullie beiden dezelfde verwachtingen hebben van de date.
Laat iemand weten dat je een date hebt
Met ruim 17 miljoen inwoners in Nederland moeten er dagelijks honderden, zo niet duizenden dates plaatsvinden van mensen die elkaar hebben leren kennen door online dating. Zo af en toe hoor je een horrorverhaal over iemand met een zeer slechte ervaring, die bijvoorbeeld gestalkt of beroofd is. Gelukkig is dit zeer zeldzaam.
Hoewel de kans heel groot is dat je date goed zal aflopen, is het verstandig om een paar kleine voorzorgsmaatregelen te nemen. Dit doe je natuurlijk al door pas af te spreken als je een goed gevoel bij iemand hebt. Daarnaast doe je er goed aan om iemand te laten weten dat je een afspraakje hebt. Nee, dat hoeft geen brede gespierde man te zijn die als persoonlijke bodyguard optreedt, maar iemand die je vertrouwd en die van een afstand een oogje in het zeil houdt.
Spreek altijd af op een openbare plek waar meer mensen zijn als je van plan bent om af te spreken. Nodig nooit iemand bij je thuis uit die je nog niet eerder hebt ontmoet. Laat je vriend of familielid die van je date op de hoogte is, weten waar, wanneer en met wie je afspreekt. Na je date laat je hem of haar weten dat je veilig bent…. en natuurlijk hoe je date is verlopen!
Deel niet teveel persoonlijke informatie
Online datingsites hebben de laatste jaren grote stappen gezet op het gebied van privacy en veiligheid. Sommige datingsites hebben bijvoorbeeld speciale functies ontwikkeld die je in staat stellen om te bellen met een match via de datingsite. Het is dan dus niet nodig om je telefoonnummer of andere persoonlijke gegevens te delen.
Daarnaast hebben vrijwel alle datingsites tegenwoordig een chatfunctie die net zo goed werkt als bijvoorbeeld Whatsapp of Sms’en. Je hoeft dus niet meer achter een computer te zitten of je telefoonnummer te delen om je match een bericht te kunnen sturen. Hierdoor kun je dus afspreken zonder je telefoonnummer uit te wisselen, zo kun je jezelf een hoop narigheid besparen.
Beschouw mensen die je online leert kennen als vreemden. Hoewel het heel snel vrij intiem en goed kan aanvoelen, moet je ook online geen persoonlijke informatie delen die je normaal ook niet zou delen met een vreemde. Zou je iemand die je bij de bushalte ontmoet je adres geven? Je telefoonnummer? Waar je werkt? Waarschijnlijk niet, probeer dit dus ook online te vermijden.
Geef nooit geld of financiële informatie online
Er zijn helaas mensen die zich online op eenzame mensen richten met als doel om ze financieel op te lichten. Bescherm jezelf tegen kwaadwillenden door goed te onthouden om nooit, maar dan ook echt nooit, je financiële informatie met iemand online te delen. Het hoeft nooit, hoe aardig en oprecht de persoon ook lijkt.
Er zijn talloze gevallen bekend van mensen die zijn opgelicht door iemand die ze op een datingsite hebben leren kennen. Vaak wordt de smoes gebruikt dat ze zonder het geld niet in staat zijn om in het echt af te spreken, het geld is bijvoorbeeld nodig om een treinkaartje of zelfs vliegticket te kopen. Helaas hoor je in de meeste gevallen nooit meer iets van de persoon vanaf het moment dat ze het geld binnen hebben.
Ook hiervoor geldt, zou je een vreemde honderd of zelfs duizend euro geven? Waarschijnlijk niet.
Onthoud dat het niet vaak voor komt dat je in de problemen raakt bij online daten, maar die kans is nog vele malen kleiner als je een paar kleine voorzorgsmaatregelen treft om veilig te blijven.